top of page

Het groepsportret van Jan Weenix: een schilderij met een bewogen geschiedenis

Foto van schrijver: Juliette Jonker-DuynsteeJuliette Jonker-Duynstee

samenvatting van artikel in jaarboek Niftarlake door Juliette Jonker-Duynstee e.a.

bij restauratieatelier van Douwes Fine Art
bij restauratieatelier van Douwes Fine Art

Het groepsportret van Jan Weenix (1707), dat onlangs volledig is gerestaureerd en opnieuw boven de schouw in de grote slaapkamer van Kasteel Nijenrode is geplaatst, vertelt een fascinerend verhaal. Dit barokke meesterwerk toont drie kinderen in rijk gedetailleerde kleding, geflankeerd door exotische dieren zoals een papegaai, een aapje en een hondje. Het doek, met zijn theatrale enscenering en dramatische lichtval, weerspiegelt de verfijning en rijkdom van de vroege 18e eeuw.


De reis van dit schilderij is even intrigerend als de compositie zelf. In de 19e eeuw verscheen het in verschillende veilingen, waarna het uiteindelijk deel werd van de collectie van Michiel Onnes. Onnes, de visionaire eigenaar van Nijenrode begin 20e eeuw, kocht het werk waarschijnlijk om het kasteel meer grandeur te geven. Ondanks de tumultueuze geschiedenis van het kasteel, waaronder nazi-gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog, bleef het schilderij nagelvast op zijn plek.


Dankzij recente inspanningen van het Art Fund Nyenrode en financiële steun van het echtpaar

Peese Binkhorst heeft restauratieatelier Douwes Fine Art de oorspronkelijke kleurenpracht van het groepsportret hersteld. Op 1 juli 2024 werd het schilderij opnieuw onthuld, waarmee het kasteel niet alleen een kunsthistorisch hoogtepunt herwon, maar ook een krachtig symbool van behoud en restauratie.


Lees het volledige verhaal in onderstaande PDF



bottom of page